General

No, igual no… ¡no hay rueda de prensa!

Les petites coses injustes que es repeteixen molt sovint acaben essent un gran conflicte. L’entrenador del Girona no s’havia negat a respondre en castellà només pretenia poder respondre en català a una pregunta de la TV3 quan ja n’havia contestat unes quantes en castellà. “És que ell era a Aragó, i no parlar-los en castellà és de mala educació”, per exemple, podem sentir com a resposta. La mala educació és alguna cosa que només es dóna entre nosaltres, els catalans, pel que es veu… dir-li que si la pregunta fos en anglès també la respondria és, entre d’altres coses, no entendre res de res, i de tenir molt bona educació, és clar!

Dues coses:

a) Si som a un estat en què la llibertat dels individus està protegida per un estat de dret, i si aquest estat ens diu constantment que els catalans som ciutadans d’aquest estat… com és que no es protegeix i es respecta la llibertat dels individus quan la volen exercir i se’ns vexa no considerant el català com a una llengua espanyola, una llengua que al Principat de Catalunya, al País Valencià, a les Illes Balears i a la franja de ponent (Aragó) és la llengua dels seus ciutadans, amb una reconeixement oficials en un grau o altre? Per què no podem parlar amb la llengua que volem parlar on volem parlar-la d’arreu de l’estat, com ells fan amb el castellà?

b) Què ha passat amb l’educació de la ciutadania d’aquest estat que des de l’any 1978 viu en una democràcia constitucional? Com és possible que els habitants d’aquests estat, després de 33 anys (dues generacions!!) encara no siguen incapaços d’entendre el català a l’Aragó, o el portugués de Galícia a Sevilla? O el basc, per molt difícil i impossible que se’ns haja venut que és? Com és possible que gent jove, educada en valors democràtics, no accepte que la diversitat existeix com a normalitat? Quina merda de planificació educativa s’ha fet al llarg de tots els governs democràtics?

Si no es respecta el dret individual de l’entrenador de Girona a parlar en català on vulga i quan vulga, el dret de tots i cadascuns de nosaltres, catalanoparlants, es veu inculcat… i si es tolera amb displicència aquesta “actitud”, estem donant per bona una manera de fer i de ser que continua essent antidemocràtica. L’entrenador del Girona va dir: “No, igual no… ¡no hay rueda de prensa!” i se’n va anar de la sala. Pense que va sent hora que aquest capteniment siga el de tots i totes: hem de dir que ja està bé i sortir de la sala d’aquest estat que no defensa la seva gent. Si no ens consideren seus, perquè parlem català, si creuen que parlar català a Osca és igual de descortés que parlar en anglès, si creuen que el català és tan allunyat de les seves vides que l’anglès, potser és que no som com ells i des del 1978 ens han mentit dient que en democràcia tots tenim drets i deures… quan resulta que els que parlen castellà tenen els drets i nosaltres, els deures.

Sabeu què? Hem de començar a adaptar el “¡No hay rueda de prensa!” a  la nostra realitat. No ens entenen a un restaurant: “¡No hay cena en este restaurante!”, no ens atenen en català en una companyia de telèfons: “¡no hay más llamadas telefónicas en su compañía!”, no podem veure pel·lícules en català al cinema: “¡no hay más compra de entradas en su cine!”, en castellà perquè ho entenguen,  i així, fins al “¡No hay más ciudadanía española de la que nos venden!”. Cal anar buscant dignitat  a fora, on siga que ens reclamen deures i ens reconeguen els drets, les dues coses. Si ells no es veuen en cor d’acceptar-nos, nosaltres no tenim per què ser-hi. No som nosaltres els que no entenem el que passa, són ells. O juguem tots amb les mateixes cartes… o haurem de deixar de jugar.

Anuncis
Estàndard

4 thoughts on “No, igual no… ¡no hay rueda de prensa!

  1. Quan he acabat de veure el vídeo, m’he posat a aplaudir. I he cridat el meu fill per veure’l junts i explicar-li per què eixe home ha actuat com deuríem actuar tots nosaltres.
    Ja està bé, què collons!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s